gesztenyes szoba c3

Csecsemőkor

Baba-mama konzultáció (Droppa Szilvia)

Baba-mama konzultációra olyan esetekben kerül sor, amikor a csecsemő testi funkcióin, azok eltérésein keresztül látható, hogy fejlődése nem harmonikus, a szülők ezzel kapcsolatban aggodalmakat élnek meg. A csecsemő testi jelzései, tünetei a következők lehetnek: az evés, az alvás és a kiválasztás zavarai, bőrpanaszok, szeparációs szorongás, fokozott nyugtalanság, gyakori sírás, megnyugtatási nehézség. Amennyiben a tünetek hátterében orvosi vizsgálattal kizárták az organikus okokat, azok lelki eredetűnek tekinthetők. A panaszok hátterében az anya és a csecsemő korai kapcsolatának elakadásai, a szülői szerep alakulásának bizonytalanságai, az anya aggodalmai, belső konfliktusai állhatnak.

IMG 6036 c2

A konzultáción a baba és a mama együtt van jelen, ami lehetővé teszi, hogy a terapeuta megfigyelje és visszajelezze a kapcsolat jellegzetességeit, közösen megértsék azokat, majd támogató jelenlétében lehetővé váljon a baba-mama kettős mélyebb egymásrahangolódása, az anya saját indíttatásainak és a csecsemő jelzéseinek pontosabb megértése. Ez a konzultációs forma néhány (5-10) alkalmat vesz igénybe, hiszen a résztvevő anya és gyermeke is egy érzékeny, fogékony állapotban van jelen, ami a változás lehetőségét is magában hordozza.

Szülőkonzultáció (Droppa Szilvia)

A szülőknek arra is lehetőségük van, hogy kisgyermekükre és kapcsolatukra fókuszáltan ők maguk kapjanak választ kérdéseikre és találjanak megnyugvást aggodalmaikra azáltal, hogy a hozott problémát mélyebben átbeszéljük, megértjük.